Zit jij dagelijks ook meer dan acht uur stil op een stoel? Geen paniek, niemand die het ziet, maar gezond is het niet.
Kom je met de fiets naar het werk? Super! Maar, het is de frequente beweging die je pas een sterk en veerkrachtig mens maakt. Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft daarom wisselwerken in het leven geroepen, een project dat elke Vlaming aanspoort om élk half uur eens recht te staan tijdens het werk. De voordelen van wisselwerken kunnen jou en je baas misschien wel overtuigen. 1. Regelmatig rechtstaan verbetert je vetverbranding, suikers worden sneller opgenomen waardoor je lichaam beter beschermd is tegen hart- en vaatziekten of diabetes. 2. Door te wisselwerken worden je romp- en beenspieren meer geactiveerd en ga je lage rugklachten preventief tegenwerken. 3. Je krijgt een fris hoofd van tijdige onderbrekingen. De mentale boost zorgt voor meer concentratie, efficiënter en creatiever werken. Iedere 30 minuten lijkt misschien veel. Maar, stop die breaks in je kleine gewoonten: ga bij een telefoontje op wandel, zet de waterfles wat verder, lunch met lunchlocal rechtstaand aan leuke bartafels, maak een ommetoertje naar het toilet of rek je gewoon eens goed uit. Blijven bewegen is dus de boodschap, ook al ben je de pionier aan jouw eiland. Zeg straks maar tegen je collega waarom hij zijn krent eens opheffen mag.
0 Comments
Mond-aan-mondreclame zullen we vanaf nu niet meer onderschatten. Want het is dankzij de lovende woorden van Studio Basta, studio voor landschap- en tuinarchitectuur in Kortrijk, dat de leerkrachten van Sint-Paulus in Kortrijk bij lunchlocal terecht gekomen zijn. Een goede tip, al zeggen ze het zelf. En de redenen om te blíjven kiezen voor onze lunch zijn duidelijk. De leuke en gezonde variatie in het menu is er daar één van. Maar het zijn de lokale verankering van lunchlocal, de korte keten en een duurzame levering die tot de verbeelding spreken. Een extra plusplunt is dat de leerkrachten niet zelf voor hun lunch moeten zorgen... allemaal mooi meegenomen toch. De duurzame filosofie zit behoorlijk verankerd in het beleid van de basisschool. Neem je een kijkje op de speelplaats, dan bots je meteen op de klimaatspeelplaats met moestuin en kippen. Daarnaast levert Stadsboerderij Kortrijk er ook wekelijks fruitpakketten en zetten leerlingen en leerkrachten zich dagelijks in om van de school een mooie plek te maken. Lunchlocallen is een gezamenlijke bezigheid geworden, op respectabele afstand natuurlijk. Een ideaal moment om even stoom af te laten of te genieten van de leuke verhalen die er op een school altijd wel zijn. Wat bij de leerkrachten van Sint-Paulus het meest in de smaak valt, is het wekelijkse slaatje. “En van die mooie lunchbox krijg je sowieso altijd een goed gevoel na elke maaltijd.” Wanneer we aan het lerarenteam vragen waarom zij lunchlocal zouden aanraden bij andere bedrijven en scholen is het antwoord klaar en duidelijk dat “deze lunchkeuze je bewust maakt van het feit dat er vlakbij lekkere en gezonde producten te vinden zijn. Het is een formule waarbij je telkens weer een verrassing op je bord krijgt en je je smaakgrenzen even kunt verleggen. Het is zeer eenvoudig te organiseren en zorgt elke keer voor blije gezichten”. Zo straalt ons hartje ook weer wat. En van die mooie delivery box krijg je sowieso altijd een goed gevoel na elke maaltijd " De jaren ’50 zijn een grote boosdoener geweest in de verstoring van de zuurdesemtraditie. Na de oorlog moest er meer zijn van alles, moest het sneller gaan en moest brood langer bewaard kunnen blijven. Commerciële gist deed zijn intrede, verbeteraars worden verwerkt in ons brood en wij vergeten stilaan wat écht brood is of hoe dat zou moeten smaken.
Gelukkig heeft het authentieke zuurdesembrood een comeback gemaakt en vind je enthousiaste bakkers die met veel liefde van bloem en water kunstwerken maken. Want zo natuurlijk en eenvoudig zijn de basis ingrediënten: bloem en water. Dit is de starter. Daarna ga je deze voeden met, opnieuw, bloem en water. Hier ontstaan bacteriën die melkzuur produceren en die samen met wilde gist harmonieuze fermentatiebroeders worden. Dit is wat zuurdesembrood zo gezond maakt: doordat we spreken van een lange fermentatie, heeft het deeg meer tijd om de gluten af te breken waardoor het brood beter verteerbaar is én het bloedsuikerniveau daalt. Door die lange rijstijd, krijgt zuurdesembrood ook meer smaak en een mooiere, stevige textuur. Trouwens, dat zuurdesem ook altijd zuur moet zijn, is een fabeltje. Je lokale bakker zal je er met plezier meer over vertellen. En tot slot… hou van je darmen en eet zuurdesembrood. |
AuteurDe Kortrijkse Cathy Jansens heeft al ruim haar sporen verdiend in de marketingwereld. Na een opleiding tot gezondheidscoach besliste ze een nieuwe weg in te slaan en te focussen op de gezonde revolutie. Archieven
October 2021
Categorieën |