De jaren ’50 zijn een grote boosdoener geweest in de verstoring van de zuurdesemtraditie. Na de oorlog moest er meer zijn van alles, moest het sneller gaan en moest brood langer bewaard kunnen blijven. Commerciële gist deed zijn intrede, verbeteraars worden verwerkt in ons brood en wij vergeten stilaan wat écht brood is of hoe dat zou moeten smaken.
Gelukkig heeft het authentieke zuurdesembrood een comeback gemaakt en vind je enthousiaste bakkers die met veel liefde van bloem en water kunstwerken maken. Want zo natuurlijk en eenvoudig zijn de basis ingrediënten: bloem en water. Dit is de starter. Daarna ga je deze voeden met, opnieuw, bloem en water. Hier ontstaan bacteriën die melkzuur produceren en die samen met wilde gist harmonieuze fermentatiebroeders worden. Dit is wat zuurdesembrood zo gezond maakt: doordat we spreken van een lange fermentatie, heeft het deeg meer tijd om de gluten af te breken waardoor het brood beter verteerbaar is én het bloedsuikerniveau daalt. Door die lange rijstijd, krijgt zuurdesembrood ook meer smaak en een mooiere, stevige textuur. Trouwens, dat zuurdesem ook altijd zuur moet zijn, is een fabeltje. Je lokale bakker zal je er met plezier meer over vertellen. En tot slot… hou van je darmen en eet zuurdesembrood.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurDe Kortrijkse Cathy Jansens heeft al ruim haar sporen verdiend in de marketingwereld. Na een opleiding tot gezondheidscoach besliste ze een nieuwe weg in te slaan en te focussen op de gezonde revolutie. Archieven
October 2021
Categorieën |