Is jouw job tegenwoordig ook vervijfvoudigd?
Ben je niet alleen werknemer meer maar full time ouder, entertainer, chef-cuisine, hondenuitlater en nog zoveel meer terwijl je ook aan die bureau moet zitten naast de peuter/kleuter/tiener die in de kamer naast jou ofwel alles heeft laten ontploffen óf dat nog aan het bekokstoven is? Omdat wij bij lunchlocal solidair willen zijn, zenden we jullie hier alvast wat reddingsmiddeltjes om je door de dag te helpen, want dit corona gedoe wordt misschien wel een levensstijl, HELP… 1. MAAK EEN PLANNING Waarom zou je? Thuis? Een planning? Tijdverlies. En toch: hoe gestructureerder je dag, hoe meer je gedaan krijgt. ’t Is écht de waarheid. 2. BEL JE COLLEGA’S EENS OP Vervreemding is echt niet sexy. Zorg dat de band met je naaste medewerkers top blijft. Stel vragen, uit bezorgdheden, sla zoom eens over en ga samen wandelen om een dossier te bespreken. Het kan. 3. LAS BEWUSTE PAUZES IN Thuiswerkers werken bizar genoeg veel langer door dan op bureel. Je kan geen klapke doen, haalt geen koffie en neemt ook niet die afgelijnde middagpauze. FOUT. Werk iets af en beloon jezelf met een cappuccino. Ga na vijf conference calls wandelen met de dichtstbijzijnde bevriende thuiswerker, etcetera. 4. STA EENS RECHT Ga op dode momenten niet surfen naar Netflix maar hef je krent op en steek een was in, aai je hond/poes/cavia, loop een toertje rond het huis. Alles om je hartritme even omhoog te krijgen. 5. DRINK Drink véééél water overdag. Zet die fles voor je neus en maak er je eigen challenge van om ze leeg te drinken tegen 17u. 6. GRIJP WAT VITAMINE D (= de zon) Want een volledige dag binnenshuis spenderen maakt je langzaam maar zeker loco. 7. PALM EEN GEZELLIGE RUIMTE IN Niets zo saai als werken tussen de rommel. Als je geen apart bureau hebt in huis, maak dan een gezellige hoek in je kamer, washok, living… Een plank, twee schragen en een tafellampje maken ook een bureau. 8. RUGJES RECHT Verlies je houding niet en ga af en toe aan het stretchen. Zet je favoriete nummer op en schud jezelf letterlijk eens los. 9. JE BENT WAT JE EET Thuis zijn staat voor velen gelijk aan in de kasten zitten. Maar, je krijgt pas energieboosts van gezonde keuken, goede tussendoortjes. Een gezond lunchlocal pakket behoort daar zeker toe! Corona heeft ons alvast doen houden van een gezonde take-away. TOI TOI TOI. En loop je toch de muren op? Roep op tijd STOP en spreek de dames van Werk & Leven eens aan. Hun podcast geeft je hoop en massa’s feel good, je kan de (covid)wereld weer aan.
0 Reacties
Powerhouse vrouwen met gezonde ambitie, telkens verlangend naar dinsdag… lunchlocal-dag. Anouck en Kelly zijn twee bezige bijen met elk hun eigen bedrijf én een gezamenlijk platform, namelijk Werk & Leven. Het is overduidelijk: hun motor wordt aangedreven door een grote passie voor het leven én ambitie om de medemens wat bij te leren – via podcasts en online cursussen – over een gestructureerd, evenwichtig leven. Na een stresserend parcours op carrièrevlak beslisten de dames om het over een andere boeg te gooien en om op een gepastere, gezonde manier met het leven om te gaan. Ze bundelden hun krachten en expertise en richtten www.werkenleven.org op. Je vindt er een collectie aan boeiende podcasts over plannen in zotte tijden, beslissingen leren nemen en zóveel meer om je te helpen in de jungle van deze tijd. De dames hebben lunchlocal leren kennen op een lezing over gezonde voeding door Cathy Jansens herself en ze waren meteen verkocht. Waarom? Anouck & Kelly kiezen bewust voor gezonde voeding, tijdens het werk en op het thuisfront. ‘De lunch wordt stipt geleverd en telkens met een glimlach, de smaken zijn verrassend en verrukkelijk, nooit saai, vegetarisch en zo verpakkingsvrij mogelijk.’ Anouck en Kelly beweren met de hand op het hart dat ze nog nooit ontgoocheld geweest zijn. Iedere week opnieuw is er het verlangen naar dinsdagmiddag, om dan met glanzende gezichtjes de spreadpotjes open te maken en de flavour van de week te ontdekken. Het zuurdesembrood is bij deze food lovers een favoriet, zeker in combinatie met de smaakbommen van spreads. Dat alles lokaal geteeld en bereid wordt, is natuurlijk een mooi meegenomen bonus.
‘Het is jammer dat het pas door een pandemie als corona duidelijk is geworden hoe sterk we onze lokale handelaars moeten leren appreciëren’, voegt Kelly er aan toe. Deze ondernemer/mama van twee kookt heel graag lekker en gezond achter de eigen stoof en probeert van tijd tot tijd ook zelf de geslaagde smaakcombinaties van lunchlocal uit. Aangezien er in dit huishouden ook aan intermittent fasting gedaan wordt en er pas vanaf 12u gegeten wordt, blijft er van lunchlocal in no time niets meer over… Hoe je het ook uitspreekt, hummus hoort tegenwoordig thuis in elke koelkast. Dit beige gekleurde dipje met roots uit het Midden-Oosten is nòg voedzamer dan je misschien zou denken. Hummus is een blend van kikkererwten, tahin (gemalen sesamzaad), olijfolie, citroensap en knoflook. Het bevat veel goede voedingsstoffen en wordt in verband gebracht met allerlei gunstige effecten op de gezondheid. Als waardig alternatief voor dierlijk eiwit (o.a. vlees), betekent kiezen voor hummus dan ook bewust opteren voor een milieubewust alternatief. Plus, het is níet duur. Je kan deze dip nog meer smaak geven door er zongedroogde tomaat, paprika, boerenkool of een andere groente aan toe te voegen. Kortom, een gezonde lekkernij die je serveert bij het aperitief, als dagelijks broodbeleg of als frisse side bij je salade. Enkele gezondheidsvoordelen op een rij:
Probeer het zeker zelf eens uit. Het is overheerlijk. Je kan tegenwoordig hummus in alle geuren en kleuren in de supermarkt vinden, maar maak hem eens zelf en je zal zien, je potje is op in een wip. Hieronder delen we graag een recept. RECEPT BASISHUMMUS
recept voor 400 gram 8 minuten bereidingstijd Boodschappenlijst: 440 gr kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt 100 ml water 75 ml tahin Sap van 1 citroen 1 teen knoflook 1 theelepel zout Alles samen in een mengkom, gladmixen en klaar. Smakelijk! Zit jij dagelijks ook meer dan acht uur stil op een stoel? Geen paniek, niemand die het ziet, maar gezond is het niet.
Kom je met de fiets naar het werk? Super! Maar, het is de frequente beweging die je pas een sterk en veerkrachtig mens maakt. Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft daarom wisselwerken in het leven geroepen, een project dat elke Vlaming aanspoort om élk half uur eens recht te staan tijdens het werk. De voordelen van wisselwerken kunnen jou en je baas misschien wel overtuigen. 1. Regelmatig rechtstaan verbetert je vetverbranding, suikers worden sneller opgenomen waardoor je lichaam beter beschermd is tegen hart- en vaatziekten of diabetes. 2. Door te wisselwerken worden je romp- en beenspieren meer geactiveerd en ga je lage rugklachten preventief tegenwerken. 3. Je krijgt een fris hoofd van tijdige onderbrekingen. De mentale boost zorgt voor meer concentratie, efficiënter en creatiever werken. Iedere 30 minuten lijkt misschien veel. Maar, stop die breaks in je kleine gewoonten: ga bij een telefoontje op wandel, zet de waterfles wat verder, lunch met lunchlocal rechtstaand aan leuke bartafels, maak een ommetoertje naar het toilet of rek je gewoon eens goed uit. Blijven bewegen is dus de boodschap, ook al ben je de pionier aan jouw eiland. Zeg straks maar tegen je collega waarom hij zijn krent eens opheffen mag. Mond-aan-mondreclame zullen we vanaf nu niet meer onderschatten. Want het is dankzij de lovende woorden van Studio Basta, studio voor landschap- en tuinarchitectuur in Kortrijk, dat de leerkrachten van Sint-Paulus in Kortrijk bij lunchlocal terecht gekomen zijn. Een goede tip, al zeggen ze het zelf. En de redenen om te blíjven kiezen voor onze lunch zijn duidelijk. De leuke en gezonde variatie in het menu is er daar één van. Maar het zijn de lokale verankering van lunchlocal, de korte keten en een duurzame levering die tot de verbeelding spreken. Een extra plusplunt is dat de leerkrachten niet zelf voor hun lunch moeten zorgen... allemaal mooi meegenomen toch. De duurzame filosofie zit behoorlijk verankerd in het beleid van de basisschool. Neem je een kijkje op de speelplaats, dan bots je meteen op de klimaatspeelplaats met moestuin en kippen. Daarnaast levert Stadsboerderij Kortrijk er ook wekelijks fruitpakketten en zetten leerlingen en leerkrachten zich dagelijks in om van de school een mooie plek te maken. Lunchlocallen is een gezamenlijke bezigheid geworden, op respectabele afstand natuurlijk. Een ideaal moment om even stoom af te laten of te genieten van de leuke verhalen die er op een school altijd wel zijn. Wat bij de leerkrachten van Sint-Paulus het meest in de smaak valt, is het wekelijkse slaatje. “En van die mooie lunchbox krijg je sowieso altijd een goed gevoel na elke maaltijd.” Wanneer we aan het lerarenteam vragen waarom zij lunchlocal zouden aanraden bij andere bedrijven en scholen is het antwoord klaar en duidelijk dat “deze lunchkeuze je bewust maakt van het feit dat er vlakbij lekkere en gezonde producten te vinden zijn. Het is een formule waarbij je telkens weer een verrassing op je bord krijgt en je je smaakgrenzen even kunt verleggen. Het is zeer eenvoudig te organiseren en zorgt elke keer voor blije gezichten”. Zo straalt ons hartje ook weer wat. En van die mooie delivery box krijg je sowieso altijd een goed gevoel na elke maaltijd " De jaren ’50 zijn een grote boosdoener geweest in de verstoring van de zuurdesemtraditie. Na de oorlog moest er meer zijn van alles, moest het sneller gaan en moest brood langer bewaard kunnen blijven. Commerciële gist deed zijn intrede, verbeteraars worden verwerkt in ons brood en wij vergeten stilaan wat écht brood is of hoe dat zou moeten smaken.
Gelukkig heeft het authentieke zuurdesembrood een comeback gemaakt en vind je enthousiaste bakkers die met veel liefde van bloem en water kunstwerken maken. Want zo natuurlijk en eenvoudig zijn de basis ingrediënten: bloem en water. Dit is de starter. Daarna ga je deze voeden met, opnieuw, bloem en water. Hier ontstaan bacteriën die melkzuur produceren en die samen met wilde gist harmonieuze fermentatiebroeders worden. Dit is wat zuurdesembrood zo gezond maakt: doordat we spreken van een lange fermentatie, heeft het deeg meer tijd om de gluten af te breken waardoor het brood beter verteerbaar is én het bloedsuikerniveau daalt. Door die lange rijstijd, krijgt zuurdesembrood ook meer smaak en een mooiere, stevige textuur. Trouwens, dat zuurdesem ook altijd zuur moet zijn, is een fabeltje. Je lokale bakker zal je er met plezier meer over vertellen. En tot slot… hou van je darmen en eet zuurdesembrood. |
AuteurDe Kortrijkse Cathy Jansens heeft al ruim haar sporen verdiend in de marketingwereld. Na een opleiding tot gezondheidscoach besliste ze een nieuwe weg in te slaan en te focussen op de gezonde revolutie. ArchievenCategorieën |