Bij lekker eten denken wij spontaan aan heerlijke en duurzame wijn. Maar wat maakt wijn nu duurzaam? Sommelier Lucia, afkomstig uit Deerlijk en het gezicht achter WHOOwine, vertelt het je graag in haar blog.
0 Comments
We hopen je daar te mogen ontmoeten!
Ontbreekt het je 's morgens vaak aan tijd en fantasie als je de brooddozen vult? Ben je de boterhammen met beleg stiekem al een beetje beu? Mits wat voorbereiding hoeft het geen sleur te worden. Lunchlocal geeft je graag wat handige tips voor een evenwichtige lunchbox. Tips & tricks voor een lekkere lunchbox
Hou je niet van salades? Kies dan voor een wrap. De vulling kan je samenstellen zoals jij het wil. Heb je er zin in gekregen? Aan de slag!
Of nog makkelijker: bestel tijdig je lunchlocal en wij doen het werk in jouw plaats ;-) Ervaar jij (thuis)werkstress en zoek je manieren om deze blijvend te verminderen, zonder direct op vakantie te moeten of van job te veranderen? Probeer dan deze 3 tips om de stressreactie in je lijf snel en effectief om te draaien. 1. Word je bewust van je adem Heb jij ooit stilgestaan bij hoe je ademt wanneer je achter je computer zit, tijdens een meeting, of tijdens een gesprek met je manager? Elke situatie heeft een compleet andere uitwerking op je ademhaling en daar staan we eigenlijk nooit bij stil. Kijk maar eens hoe je ademt als je stress ervaart of als je huilt of als je aan het sporten bent: je ademt telkens op een ander manier. Het leuke is nu net dat je zelf bewust jouw ademhaling kan gaan sturen en zo jouw staat van zijn kan beïnvloeden. Neem even 5 minuten de tijd om in te tunen met jouw ademhaling, hoe voelt die aan? Adem je snel of traag? Hoog in je borstkas of laag naar je buik toe? Adem jij oppervlakkig of net heel diep? 2. Vertraag je adem Ons lichaam heeft een ‘aan’-stand en een ‘uit’-stand. We hebben ons sympathische zenuwstelsel, ook wel onze fight-or-flightmodus genoemd (gaspedaal), en ons parasympathische zenuwstelsel, ook bekend als de rest-and-digestmodus (rempedaal). Die twee zijn allebei belangrijk om te kunnen overleven. Het gaat om de juiste balans te vinden. Als je last hebt van stress, is het goed te weten dat je zelf in staat bent die ontspanningsrespons in je lijf te activeren. Dit kan simpelweg door je ademhaling te vertragen. Adem 3 tellen in door je neus en 6 tellen uit door je neus (of 4 tellen in en 8 tellen uit). Maak je uitademing dubbel zo lang als je inademing. Doe dit 3 tot 5 min. en voel een golf van relaxatie over je heen komen. 3. Neem een adempauze Een adempauze is ontzettend heilzaam, zowel thuis als op het werk. Je kan dit overal doen, je hebt niks extra nodig, je adem neem je overal met je mee. Wat je doet: Adem in een rustig en gelijkmatig tempo in en uit door je neus. Adem 5 of 6 tellen in, en 5 of 6 tellen uit. Je in- en uitademing zijn even lang. Door een paar minuten zo te ademen, geef je je brein het signaal dat alles oké en veilig is en zet je automatisch de ontspannings- en herstelknop in je lichaam aan. Zo ben je zelf in staat om je stressniveau à la minute te laten dalen, easy as that. Benieuwd naar wat jouw adem nog meer voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op de website van WAN. www.wearewan.be Of volg WAN. op Instagram of Facebook met wekelijks een nieuwe ademhalingstip. Keep breathing! De populaire Freinetschool ’tvier in Kortrijk wordt ondersteund door een bende enthousiaste mensen die niet enkel de focus op neergepende leerdoelen wil leggen, maar alle aspecten van een goed leven naar de voorgrond wil trekken. Zo is een gezonde lunch verorberen samen met het team, op de kleine speelplaats tussen de jongeren, een perfect toonbeeld van hoe een gezonde maaltijd mensen samen kan brengen. In deze school wordt extra rekening gehouden met elkaar. Éen iemand zorgt voor de fris gedekte tafel, een compagnon voor bestek en borden. En terwijl iemand anders de boxen meeneemt voor iedereen neemt nog een andere collega het afruimen voor zijn rekening. “We komen allemaal op een ander tijdstip toe. Het is vaak rush rush op school en dit is echt een ontspannend teammoment”, vertelt Celine Nuttin, leerkracht Nederlands in ’tvier. Deze relatief nieuwe vestiging van het Freinetonderwijs, ging eerst als testpubliek aan de slag voor lunchlocal. Zij waren de lustige proevers van de formules Basil en Supa. Je zou dus eigenlijk kunnen stellen dat hun feedback over de inhoud, de slaatjes, het type brood en de prijs gebruikt werd om jouw lunchlocal telkens meer en meer te perfectioneren. Waarom blijven ze ook trouw aan lunchlocal? Voor Celine valt daar een pasklaar antwoord op te formuleren: Je start de week sowieso gezond! Daarbij is het verwennerij voor jezelf, mag je ervan uitgaan dat alles van lokale initiatieven komt én is er een leuk bondingsmoment met de collega’s na een plezant weekend waarover iedereen honderduit vertellen kan. Het feit dat soep zomaar kan toegevoegd worden voor wie wil, wordt hier ook als een leuke plus aanzien. En, een positief contact tussen de lunchers en lunchlocal, is een extra mooie meerwaarde. Hun favoriete element in de houten box? Met zekerheid de steeds variërende, verrassende slaatjes. Er gaat niets verloren, dus eventuele overschotjes gaan mee naar huis, voor dat ander testpubliek die ook de smaakpapillen verwennen wil.
Help je graag mee aan de strijd tegen voedselverspilling en hou je van een bord barstensvol hartverwarmende groenten? Kies voor… een maaltijdsoep. Er gaat een compleet nieuwe wereld voor je open, eens je de smaak van maaltijdsoepen hebt ontdekt. Door eenvoudigweg wat aardappelstukjes, volkoren rijst, quinoa, noodles, gerst – koolhydraten dus – toe te voegen aan je brouwsel, heeft je soep plots plaats gemaakt voor een complete, gebalanceerde maaltijd waar je ook genoeg mee hebt. Zéker indien je ook nog eens de peulenfamilie opzoekt en bijvoorbeeld linzen of noten en pitten in je soep verbergt. Een stukje vlees – of zelfs vis – past perfect in een mooie soep. Maar behoud de hoofdrol wel voor je kleurrijke groenten. Soepen zijn trouwens een ideale manier om je bloemkool-haatdragende kinderen méér van hun dagelijkse behoefte groentjes aan te bieden, ietwat stiekem dan. Leuke bonus: de best verstopte groenten in je koelkast komen ook aan de beurt, want soep maak je letterlijk van alle types groente. DE BALANS Zie je jezelf graag wat sterker, fitter? Of misschien ben je aangeraden wat kilo’s te verliezen in 2021? Dan is meer soep in je dagelijks leven een interessante piste. Soep is namelijk een natuurlijke hongerstiller, heeft een bewezen positief effect op gewichtsverlies, en belangrijker nog, ook op gewichtsbehoud achterna! EEN KLEURRIJKE KOM
Soep maken voor een leger is niet het beste plan. Bij veel soorten groente gaan de vitaminen en bioactieve stoffen jammer genoeg deels verloren tijdens het koken. Gelukkig zijn er nog groenten genoeg die hun vitaminen juist beter vrijgeven tijdens het opwarmen, zoals bètacaroteen (in wortelen) en lycopeen (in tomaten). Wissel daarom genoeg af, ga tijdens het winkelen ook eens voor de minder voor de hand liggende keuzes en varieer in kleur, maak soep voor één maaltijd en verwarm die niet herhaaldelijk op. Ben je toch een fervente food prepper en sta je liever niet elke dag aan het fornuis? Vul je diepvries dan met kleine porties en verwarm enkel het volume waar je ook effectief je buik en hart mee vult. Laat je kunstwerk ook eens on-gemixt, en omarm de stukjes in je soep, want zo krijgt je lichaam meer vezels binnen. Laat het smaken! Is jouw job tegenwoordig ook vervijfvoudigd?
Ben je niet alleen werknemer meer maar full time ouder, entertainer, chef-cuisine, hondenuitlater en nog zoveel meer terwijl je ook aan die bureau moet zitten naast de peuter/kleuter/tiener die in de kamer naast jou ofwel alles heeft laten ontploffen óf dat nog aan het bekokstoven is? Omdat wij bij lunchlocal solidair willen zijn, zenden we jullie hier alvast wat reddingsmiddeltjes om je door de dag te helpen, want dit corona gedoe wordt misschien wel een levensstijl, HELP… 1. MAAK EEN PLANNING Waarom zou je? Thuis? Een planning? Tijdverlies. En toch: hoe gestructureerder je dag, hoe meer je gedaan krijgt. ’t Is écht de waarheid. 2. BEL JE COLLEGA’S EENS OP Vervreemding is echt niet sexy. Zorg dat de band met je naaste medewerkers top blijft. Stel vragen, uit bezorgdheden, sla zoom eens over en ga samen wandelen om een dossier te bespreken. Het kan. 3. LAS BEWUSTE PAUZES IN Thuiswerkers werken bizar genoeg veel langer door dan op bureel. Je kan geen klapke doen, haalt geen koffie en neemt ook niet die afgelijnde middagpauze. FOUT. Werk iets af en beloon jezelf met een cappuccino. Ga na vijf conference calls wandelen met de dichtstbijzijnde bevriende thuiswerker, etcetera. 4. STA EENS RECHT Ga op dode momenten niet surfen naar Netflix maar hef je krent op en steek een was in, aai je hond/poes/cavia, loop een toertje rond het huis. Alles om je hartritme even omhoog te krijgen. 5. DRINK Drink véééél water overdag. Zet die fles voor je neus en maak er je eigen challenge van om ze leeg te drinken tegen 17u. 6. GRIJP WAT VITAMINE D (= de zon) Want een volledige dag binnenshuis spenderen maakt je langzaam maar zeker loco. 7. PALM EEN GEZELLIGE RUIMTE IN Niets zo saai als werken tussen de rommel. Als je geen apart bureau hebt in huis, maak dan een gezellige hoek in je kamer, washok, living… Een plank, twee schragen en een tafellampje maken ook een bureau. 8. RUGJES RECHT Verlies je houding niet en ga af en toe aan het stretchen. Zet je favoriete nummer op en schud jezelf letterlijk eens los. 9. JE BENT WAT JE EET Thuis zijn staat voor velen gelijk aan in de kasten zitten. Maar, je krijgt pas energieboosts van gezonde keuken, goede tussendoortjes. Een gezond lunchlocal pakket behoort daar zeker toe! Corona heeft ons alvast doen houden van een gezonde take-away. TOI TOI TOI. En loop je toch de muren op? Roep op tijd STOP en spreek de dames van Werk & Leven eens aan. Hun podcast geeft je hoop en massa’s feel good, je kan de (covid)wereld weer aan. Powerhouse vrouwen met gezonde ambitie, telkens verlangend naar dinsdag… lunchlocal-dag. Anouck en Kelly zijn twee bezige bijen met elk hun eigen bedrijf én een gezamenlijk platform, namelijk Werk & Leven. Het is overduidelijk: hun motor wordt aangedreven door een grote passie voor het leven én ambitie om de medemens wat bij te leren – via podcasts en online cursussen – over een gestructureerd, evenwichtig leven. Na een stresserend parcours op carrièrevlak beslisten de dames om het over een andere boeg te gooien en om op een gepastere, gezonde manier met het leven om te gaan. Ze bundelden hun krachten en expertise en richtten www.werkenleven.org op. Je vindt er een collectie aan boeiende podcasts over plannen in zotte tijden, beslissingen leren nemen en zóveel meer om je te helpen in de jungle van deze tijd. De dames hebben lunchlocal leren kennen op een lezing over gezonde voeding door Cathy Jansens herself en ze waren meteen verkocht. Waarom? Anouck & Kelly kiezen bewust voor gezonde voeding, tijdens het werk en op het thuisfront. ‘De lunch wordt stipt geleverd en telkens met een glimlach, de smaken zijn verrassend en verrukkelijk, nooit saai, vegetarisch en zo verpakkingsvrij mogelijk.’ Anouck en Kelly beweren met de hand op het hart dat ze nog nooit ontgoocheld geweest zijn. Iedere week opnieuw is er het verlangen naar dinsdagmiddag, om dan met glanzende gezichtjes de spreadpotjes open te maken en de flavour van de week te ontdekken. Het zuurdesembrood is bij deze food lovers een favoriet, zeker in combinatie met de smaakbommen van spreads. Dat alles lokaal geteeld en bereid wordt, is natuurlijk een mooi meegenomen bonus.
‘Het is jammer dat het pas door een pandemie als corona duidelijk is geworden hoe sterk we onze lokale handelaars moeten leren appreciëren’, voegt Kelly er aan toe. Deze ondernemer/mama van twee kookt heel graag lekker en gezond achter de eigen stoof en probeert van tijd tot tijd ook zelf de geslaagde smaakcombinaties van lunchlocal uit. Aangezien er in dit huishouden ook aan intermittent fasting gedaan wordt en er pas vanaf 12u gegeten wordt, blijft er van lunchlocal in no time niets meer over… Hoe je het ook uitspreekt, hummus hoort tegenwoordig thuis in elke koelkast. Dit beige gekleurde dipje met roots uit het Midden-Oosten is nòg voedzamer dan je misschien zou denken. Hummus is een blend van kikkererwten, tahin (gemalen sesamzaad), olijfolie, citroensap en knoflook. Het bevat veel goede voedingsstoffen en wordt in verband gebracht met allerlei gunstige effecten op de gezondheid. Als waardig alternatief voor dierlijk eiwit (o.a. vlees), betekent kiezen voor hummus dan ook bewust opteren voor een milieubewust alternatief. Plus, het is níet duur. Je kan deze dip nog meer smaak geven door er zongedroogde tomaat, paprika, boerenkool of een andere groente aan toe te voegen. Kortom, een gezonde lekkernij die je serveert bij het aperitief, als dagelijks broodbeleg of als frisse side bij je salade. Enkele gezondheidsvoordelen op een rij:
Probeer het zeker zelf eens uit. Het is overheerlijk. Je kan tegenwoordig hummus in alle geuren en kleuren in de supermarkt vinden, maar maak hem eens zelf en je zal zien, je potje is op in een wip. Hieronder delen we graag een recept. RECEPT BASISHUMMUS
recept voor 400 gram 8 minuten bereidingstijd Boodschappenlijst: 440 gr kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt 100 ml water 75 ml tahin Sap van 1 citroen 1 teen knoflook 1 theelepel zout Alles samen in een mengkom, gladmixen en klaar. Smakelijk! Zit jij dagelijks ook meer dan acht uur stil op een stoel? Geen paniek, niemand die het ziet, maar gezond is het niet.
Kom je met de fiets naar het werk? Super! Maar, het is de frequente beweging die je pas een sterk en veerkrachtig mens maakt. Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft daarom wisselwerken in het leven geroepen, een project dat elke Vlaming aanspoort om élk half uur eens recht te staan tijdens het werk. De voordelen van wisselwerken kunnen jou en je baas misschien wel overtuigen. 1. Regelmatig rechtstaan verbetert je vetverbranding, suikers worden sneller opgenomen waardoor je lichaam beter beschermd is tegen hart- en vaatziekten of diabetes. 2. Door te wisselwerken worden je romp- en beenspieren meer geactiveerd en ga je lage rugklachten preventief tegenwerken. 3. Je krijgt een fris hoofd van tijdige onderbrekingen. De mentale boost zorgt voor meer concentratie, efficiënter en creatiever werken. Iedere 30 minuten lijkt misschien veel. Maar, stop die breaks in je kleine gewoonten: ga bij een telefoontje op wandel, zet de waterfles wat verder, lunch met lunchlocal rechtstaand aan leuke bartafels, maak een ommetoertje naar het toilet of rek je gewoon eens goed uit. Blijven bewegen is dus de boodschap, ook al ben je de pionier aan jouw eiland. Zeg straks maar tegen je collega waarom hij zijn krent eens opheffen mag. |
AuteurDe Kortrijkse Cathy Jansens heeft al ruim haar sporen verdiend in de marketingwereld. Na een opleiding tot gezondheidscoach besliste ze een nieuwe weg in te slaan en te focussen op de gezonde revolutie. Archieven
October 2021
Categorieën |